Ο ΙΑΤΡΟΣ

Πόνος μετά την τοποθέτηση οδοντικού εμφυτεύματος

Το οδοντικό εμφύτευμα είναι ο πιο σύγχρονος και αξιόπιστος τρόπος για να αντικαταστήσει κάποιος τα δόντια που έχει χάσει. Ως αποτέλεσμα της τοποθέτησης του οδοντικού εμφυτεύματος το όφελος του ασθενούς δεν είναι μόνο το « κλείσιμο του κενού », πλέον έχει ένα νέο δόντι που το αισθάνεται το ίδιο όπως τα φυσικά δόντια. Αν και η τοποθέτηση του εμφυτεύματος για τον ασθενή είναι μια απλή διαδικασία παρόλα αυτά είναι μια χειρουργική επέμβαση και ο μετεγχειρητικός πόνος είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού. Η όποια ενόχληση συνήθως εμφανίζεται μετά από μερικές ώρες αφού παρέλθει η ισχύς του τοπικού αναισθητικού. Η ενόχληση αυτή θεωρείται φυσιολογική λόγω του ότι η τοποθέτηση του εμφυτεύματος συνοδεύεται από επέμβαση στους μαλακούς και σκληρούς ιστούς και μπορεί να διαρκέσει 1-3 ημέρες ή σε ελάχιστες περιπτώσεις μέχρι να αφαιρεθούν τα ράμματα.

Η φυσιολογική αντίδραση του σώματος στην εγκατάσταση ενός οδοντικού εμφυτεύματος
Όταν παρέλθει η τοπική αναισθησία, οι περισσότεροι ασθενείς αισθάνονται μια ενόχληση. Η δυσφορία μπορεί να είναι εντοπισμένη ή διάχυτη, το οποίο επίσης θεωρείται φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού. Όλα αυτά τα συμπτώματα είναι φυσιολογικά και δεν διαρκούν περισσότερο από 1-3 μέρες ενώ ανταποκρίνονται με επιτυχία στα παυσίπονα.

Αν στην ίδια συνεδρίαση με την εισαγωγή του εμφυτεύματος γίνουν και άλλες επεμβάσεις όπως τοποθέτηση οστικού μοσχεύματος, ανύψωση ιγμορείου, πλαστική μαλακών ιστών ο μετεγχειρητικός πόνος μπορεί να είναι κάποιες φορές λίγο πιο έντονος.

Σε γενικές γραμμές, η ενόχληση σταδιακά μειώνεται και εξαφανίζεται εντελώς μετά από 1-3 ημέρες μετά την επέμβαση. Τα μαλακά μόρια μπορεί να εμφανίσουν οίδημα, το οποίο μειώνεται σταδιακά σε μια περίοδο 3-4 ημερών.

Πότε να ζητήσετε ιατρική βοήθεια;
Συνιστάται να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας εάν μετά την τοποθέτηση του εμφυτεύματος εμφανίζονται τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Μείωση της έντασης του πόνου μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα υπό την επήρεια ισχυρών αναλγητικών.
  • Ο πόνος διαρκεί περισσότερο από 4-5 ημέρες μετά την επέμβαση και περισσότερο από δύο εβδομάδες όταν η χειρουργική επέμβαση συνδυάζεται με άλλες χειρουργικές επεμβάσεις.
  • Το οίδημα συνοδεύεται από πόνο που δεν εξαφανίζεται μετά από 7 ημέρες και υπάρχει έκκριση πυώδους υγρού ενώ μπορεί να παρουσιάζεται αύξηση της θερμοκρασίας 37,0 έως 37,5 °C .
Τα συμπτώματα που αναφέρονται μπορούν να εμφανίσουν μετεγχειρητικές επιπλοκές, εκ των οποίων η πιο κοινή είναι η περιεμφυτευματίτιδα. Αυτή είναι μια φλεγμονή των ιστών που περιβάλλουν το εμφύτευμα.

Πόσο διαρκεί ο πόνος μετά το οδοντικό εμφύτευμα χειρουργική επέμβαση
Αν τοποθετήσετε ένα μόνο οδοντικό εμφύτευμα μπορεί να εξαφανιστούν την επόμενη κιόλας μέρα. Εάν έχουν τοποθετηθεί περισσότερα οδοντικά εμφυτεύματα στην ίδια συνεδρίαση, ο πόνος και το πρήξιμο μπορεί να διαρκέσει απο 1 μέχρι και 3 ημέρες. Εάν η επέμβαση συνοδεύεται από οστεοπλαστική, αποκατάσταση μπορεί να διαρκέσει έως και μια εβδομάδα.