Ο ΙΑΤΡΟΣ

Πέντε λόγοι για την χωρίς φόβο τοποθέτηση εμφυτεύματος

Σε καθημερινή βάση γίνεται λόγος για οδοντικά εμφυτεύματα και τέτοιες χειρουργικές επεμβάσεις έχουν γίνει πλέον εξαιρετικά συχνές. Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι ασθενείς πεπεισμένοι για την ανάγκη τοποθέτησης ενός εμφυτεύματος. Σας δίνω πέντε λόγους για την χωρίς φόβο τοποθέτηση εμφυτεύματος . Πρέπει να είναι γνωστό πως το οδοντικό εμφύτευμα είναι μια τεχνητή ρίζα, τοποθετημένη στη θέση ενός δοντιού που λείπει, στο οστό της κάτω ή της άνω γνάθου, η οποία ενσωματώνεται τέλεια στην ίδια τη δομή του οστού. Ποιοι είναι οι λόγοι για να επιλέξει ο ασθενής ένα οδοντικό εμφύτευμα;

1. Από πλευράς λειτουργικότητας
Σχεδόν όποιος έχει χάσει ένα ή περισσότερα δόντια για διάφορους λόγους μπορεί να επιλέξει το οδοντικό εμφύτευμα. Πρέπει να πούμε ότι ένας άνθρωπος που έχει χάσει μερικά από τα δόντια του υπερφορτώνει τα υπόλοιπα και κινδυνεύει να χάσει και κάποια από αυτά. Επιπλέον, μπορεί να υποστεί απορρόφηση του οστό του. Το οδοντικό εμφύτευμα βοηθά στη διατήρηση της ακεραιότητας των οστών επειδή λειτουργεί ως φυσικό δόντι και σταματά τη μετανάστευση και την κλίση των γειτονικών δοντιών.

2. Αισθητικά
Το οδοντικό εμφύτευμα έχει το πλεονέκτημα ότι μοιάζει ακριβώς με τα κανονικά δόντια. Ο ασθενής δεν αντιλαμβάνεται την τεχνητή αίσθηση και η γεύση είναι φυσική. Άρα αισθητικά, ένα εμφύτευμα αποτελεί την τέλεια επιλογή για κάθε ασθενή.

3. Ως προς τη διάρκεια
Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι εξαιρετικά ανθεκτικά. Σήμερα, η εμφυτευματολογία έχει εξελιχθεί τρομερά, και αν γίνει σωστή φροντίδα, τα εμφυτεύματα διαρκούν για δεκαετίες. Τα εμφυτεύματα αναπαράγουν περίπου το 95% της φυσικής ικανότητας για δάγκωμα και μάσημα.

4. Ως προς τον λόγο
Ακόμα κι αν φαίνεται δύσκολο να το πιστέψει κανείς, τα οδοντικά εμφυτεύματα μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να μιλήσουν καλύτερα. Πολλοί ηλικιωμένοι φορούν μερικές ή ολικές οδοντοστοιχίες που είναι ογκώδεις και μπορεί να τους δυσκολέψουν στην ομιλία. Η τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων θα έλυνε αυτές τις δυσλειτουργίες.

5. Ψυχολογικά
Το οδοντικό εμφύτευμα μπορεί να αυξήσει την αυτοπεποίθηση. Για παράδειγμα, όταν σε ένα άτομο λείπουν πολλά δόντια, το μάγουλό του «πέφτει» και το πρόσωπό του φαίνεται μεγαλύτερο. Με τη βοήθεια του εμφυτεύματος βελτιώνεται σημαντικά η φυσική εμφάνιση.